Jyllands-Posten

Jyllands-posten okt. 2010
Det er kun godt et år siden, de tre kvinder i klavertrioen Ismena spillede sig danmarksberømte ved at vinde DR P2’s Kammermusikkonkurrence. Siden har ensemblet satset hårdt på udlandet: August bød på en turné i Kina, og de kommende måneder rammer trioen både Tyskland, Spanien og USA.

Veltrimmet ensemble
Heldigvis giver Ismena også mange koncerter herhjemme. Mandag fik en pænt fyldt Mogens Dahl Koncertsal fornøjelsen af det veltrimmede ensemble, der med Beethoven, Lange-Müller og Sjostakovitj på programmet viste stor repertoiremæssig spændvidde.
Iført lange lilla kjoler – i ens, skinnende stof, men med individuelle snit – lagde de ud med Beethovens Klavertrio nr. 6 i Es-dur, opus 70 nr. 2. Der var autoritet i de energiske passager og blidhed over de sangbare fraser. Med tydeligt kropssprog kommunikerer de tre musikere tæt og med præcis timing.
Lange-Müllers Trio i F-mol opus 53 var i Ismenas fortolkning én lang, lyrisk fortælling, der blev foldet billedligt ud gennem de tre satser.
Musikken emmer af sødmefulde melodier fra en svunden tid. Ismena gjorde hele værket vedkommende med intensitet og retning i de sprudlende fraser.

Ondskab og gru
Varmen fra Lange-Müllers guldalderværk forduftede brat med de første isnende toner i Sjostakovitjs Klavertrio nr. 2 i e-mol opus 67.
Celloen sætter ind helt solo med skingre flageoletter, indtil først violinen og siden klaveret stemmer i med dybe klangkontraster. Der var ondskab i violinens aggressive pizzicato-forløb og gru i klaverets ulmende akkorder. Sjostakovitj kendte til Holocausts forbrydelser, da han skrev trioen i 1944. Tilmed havde han mistet en nær ven, og man mærkede det groteske kaos i andensatsens vilde, insisterende tema. Den støjende finalesats var ren råhed tilsat en snert af poesi og med intens gnist og nerve. Symbolsk har Sjostakovitj skrevet en jødisk melodi ind i satsen, der stemningsfuldt fadede ud til sidst.

Masser af personlighed
Ekstranummeret – et lille, sælsomt stykke af rumænske Kurtág – satte tiden i stå og aftenens mange markante rytmer helt ud af spil.
Trio Ismena viste ved koncerten både teknisk overskud og masser af personlighed. Tak også til trioen for at turde sætte et sjældent værk som Lange-Müller på programmet.
Jyllands-posten juli 2010
Den store koncert blev senere på aftenen fulgt af tysk improvisationskunst og eftermiddagen efter af tre dygtige danske musikere i Trio Ismena: Christine Raft, Monika Malmquist og Ida Nørholm. Trioen, som sidste år vandt P2’s Kammermusikkonkurrence, spillede P.E. Lange-Müllers sjældent hørte klavertrio i f-mol. Et bedre sted at opføre den kan ikke tænkes, dansk romantik tolket med forståelse og entusiasme i smukke danske omgivelser.
Springet til den unge Sjostakovitjs første klavertrio i c-mol var ikke så stort, som man kunne forvente, selv om man anede, hvad mol-karakteren senere kunne komme til at betyde for Sjostakovitj, hvis melodiske musik her er lysere i karakteren. En af Sjostakovitjs elever fandt år senere trioen frem og udfyldte de takter, som var gået tabt. Trio Ismena syntes at få alt det bedste ud af musikken.